Dit is waarom ZZP’ers vaak moeilijk rondkomen

Image

Het leven als ZZP’er klinkt op papier bijna ideaal: je eigen baas zijn, flexibele uren en de vrijheid om projecten te kiezen die je echt interesseren. Maar waarom hebben zoveel ZZP’ers moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? Dit zijn de verschillende factoren die bijdragen aan de financiële uitdagingen van ZZP’ers.

Wisselende inkomsten

Een van de eerste dingen waar je als ZZP’er mee te maken krijgt, zijn wisselende inkomsten. In tegenstelling tot een vast salaris, kunnen de inkomsten per maand enorm verschillen. Het ene moment heb je wellicht meer opdrachten dan je aankunt, terwijl je een paar weken later kunt zitten wachten op een nieuwe klus. Deze onvoorspelbaarheid maakt het lastig om een financiële planning te maken en reserves op te bouwen.

Hoge bedrijfskosten

Onderhoud van apparatuur, aanschaf van software, marketing, vervoer; de lijst van uitgaven lijkt soms eindeloos. Het zijn kosten die iedere ZZP’er moet maken om überhaupt te kunnen ondernemen. Hierbij komt nog de complexiteit van belastingaftrek, wat het financieel plaatje nog onoverzichtelijker maakt. Er is natuurlijk de mogelijkheid om een speciale zakelijke ZZP-lening af te sluiten, maar door de wisselende inkomens per maand is het soms lastig te zeggen of deze afgelost kan worden.

Geen vangnet

Wanneer je als ZZP’er ziek wordt of een ongeval krijgt, zijn er geen sociale vangnetten zoals bij een traditionele baan. Geen doorbetaling bij ziekte of een WW-uitkering bij gebrek aan opdrachten. Om dit risico te mitigeren, kiezen sommige ZZP’ers voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar deze zijn vaak prijzig.

Administratieve lasten

Als ZZP’er moet je ook je eigen boekhouding doen. Het bijhouden van inkomsten, uitgaven, facturatie en belastingaangiftes kost veel tijd. Tijd die je niet kunt besteden aan het uitvoeren van opdrachten. De keuze voor het uitbesteden van deze taken aan een boekhouder is er een die weer extra kosten met zich meebrengt.

Het is een complex samenspel

Het is duidelijk dat er niet één enkele reden is waarom ZZP’ers het financieel vaak moeilijk hebben. Hoewel de vrijheid en flexibiliteit aantrekkelijke aspecten zijn van het ZZP-bestaan, komen deze voordelen met hun eigen set aan uitdagingen. En daarom is het belangrijk om een goed financieel plan te hebben, wat echter makkelijker gezegd is dan gedaan.

Scroll naar boven