Hoe maak je indruk met je cv?

Image

Nederland – Er is concurrentie te over op de arbeidsmarkt. Hoe zorg je er dan voor dat jouw sollicitatie opvalt en niet in de prullenbak belandt? Door een mooi cv voorbeeld te gebruiken waarmee je een goede eerste indruk maakt bij je toekomstige werkgever. Een cv maken bestaat namelijk uit meer dan alleen wat werkervaring en opleidingen noemen. Ook de vorm waarin je je cv giet is belangrijk en of deze bij jouw persoonlijkheid past. Met deze tips laat je jouw curriculum vitae opvallen.

Check de digitale versie
Tegenwoordig worden cv’s vooral digitaal geopend en bekeken. Op het scherm van de recruiter of de werkgever is maar een derde van de eerste pagina te zien. Dat is dus het gedeelte waarmee je die eerste indruk maakt. Het moet de juiste informatie bevatten en er ook nog eens mooi uitzien.

Een foto en je persoonlijk profiel
Maar wat is nou de juiste informatie die ook nog eens een goede indruk achterlaat? Om te beginnen zet je bovenaan je cv altijd je contactgegevens neer. Daarnaast is een professioneel ogende foto niet meer weg te denken als je wilt opvallen. Zorg er dus voor dat je een foto kiest waarop je vriendelijk glimlacht, in passende kleding en met een rustige achtergrond. Een ideale manier om langer in de gedachten van de lezer te blijven ronddwalen.

Een persoonlijke introductie geeft de lezer het gevoel dat hij je graag persoonlijk wil leren kennen. Schrijf daarom je profielschets vanuit de ik-vorm en wees onderscheidend door een goede woordkeuze te gebruiken en originele teksten.

Alleen relevante informatie
Alles wat na je contactgegevens en je persoonlijk profiel komt, moet relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Je vermeldt de volgende onderdelen:

  • Werkervaring
  • Opleidingen en cursussen
  • Kennis en vaardigheden
  • Eventueel ook nog je talenkennis, hobby’s en interesses

Ook hier geldt: wil je een goede eerste indruk maken, zorg dan dat je alle gegevens overzichtelijk onder elkaar plaatst. Bundel ze door er een duidelijke kop boven te zetten. Een overzichtelijk cv heeft als voordeel dat de lezer hem makkelijk kan scannen. Meer kans dus dat je op de juiste stapel terechtkomt.

Aantrekkelijke buitenkant
Je valt niet alleen op met de inhoud van je cv, maar zeker ook met de vormgeving ervan. Een visueel aantrekkelijk cv biedt meer baankansen dan een standaard cv. Een mooie lay-out maken hoeft niet moeilijk te zijn. Kies een duidelijk lettertype, een logische opbouw en gebruik vooral veel witruimte, dit zorgt namelijk voor overzicht. Als je echt wilt opvallen, kun je online professionele cv templates vinden waarmee je snel een indrukwekkend cv kunt bouwen.

Zodra je cv af is, doe dan de volgende test: vraag een bekende om maximaal tien seconden naar je cv te kijken. Dit kan op papier maar beter nog via een computer-, tablet- of smartphonescherm. Wat is de proeflezer het meest bijgebleven? Heb je een goede eerste indruk gemaakt? Verwerk de feedback in jouw cv zodat jij straks een fantastische eerste indruk maakt tijdens de sollicitatieprocedure.

Scroll naar boven