’s Lands oudste spaarprogramma viert 100ste verjaardag

Image

Het is 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar spaarprogramma lanceerde. Sindsdien is het een oer-Hollandse traditie om waardepunten uit te knippen van de koffie- en theeverpakkingen, deze te bewaren in een blik, er stapeltjes van te maken, te snuffelen in het geschenkenboekje en vervolgens de gespaarde punten in te wisselen tegen geschenken of te doneren aan een goed doel. 

Het iconische spaarprogramma is nog altijd springlevend. Ruim 40% van de Nederlandse huishoudens doet eraan mee. Dat betekent dat in de laatjes van 4,5 miljoen Nederlanders honderden en soms duizenden waardepunten liggen. Verzameld van 165 verschillende verpakkingen van Douwe Egberts, Pickwick en SENSEO®. 9 op de 10 spaarders levert ze ook daadwerkelijk in. Voorheen in speciale geschenkenwinkels van Douwe Egberts; inmiddels bij honderden Blokker-filialen. Kenneth Timmermans, General Manager van Jacobs Douwe Egberts (JDE) Nederland zegt: ‘Al een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken en de laatste jaren doen ze dat ook meer en meer door de punten te doneren aan een aantal goede doelen (Voedselbanken Nederland, Oranjefonds en Nationaal Ouderenfonds). Dat vinden we een mooie ontwikkeling.’

Dierbare herinneringen 
Afgelopen maand riep Douwe Egberts fanatieke spaarders op om hun spaarverhaal te delen. Uit de honderden inzendingen werden enkele verhalen geselecteerd, elk met hun eigen bijzondere herinnering. Zo bewaart Riny Sengers (78 jaar) uit Renkum warme herinneringen aan het met je leven bewaken van het geschenkenboekje. Voor Piet van Egmond (68 jaar) uit Leimuiden en Petra Bartelink (62 jaar) uit Zwolle staan hun jaarlijkse uitje naar de geschenkenwinkel van Douwe Egberts nog in het geheugen gegrift. En Maartje Groot (38 jaar) uit Den Dolder is er trots op dat het haar, net als haar moeder, gelukt is om een Moccamaster te bemachtigen met de D.E waardepunten. Ze zet de traditie voort en spaart nu voor ditzelfde populaire koffiezetapparaat voor haar dochter.   Alle Douwe Egberts spaarverhalen zijn te lezen op: https://www.de.nl/100jaarsparen/ en worden tentoongesteld in Museum Joure van 26 maart 2024 t/m 26 mei. De spaarverhalen zijn een tijdelijke aanvulling op de vaste D.E tentoonstelling in het museum.

Historische feitjes 

 • Top 5 meest populaire geschenken in de afgelopen 100 jaar 
 • zilveren lepeltjes (waaronder de serie Scheepszilver); onder meer gespaard door prinses Beatrix 
 • kindertheeserviesje 
 • koffiezetapparaten zoals de wandkoffiemolen Zassenhaus, de Excellent snelfiltermachine en de Moccamaster 
 • koffie- en theemokken met wilde bloemen 
 • bewaarblikken voor koffie en thee 
 • In de loop van 1924 zitten de eerste waardepunten bij de toenmalige D.E-tabak; enkele maanden later worden de bonnen ook mee verpakt in de zakjes koffiebonen en thee. Vanaf 1928 drukt Douwe Egberts de punten op de verpakking. 
 • De eerste artikelen waarvoor van 1924 gespaard kon worden waren van Fries koperwerk, zoals een tabakspot, theetrommeltje of pijpenrek. In 1930 volgden accessoires van Hindeloopen beschilderd hout en Makkummer aardewerk, zoals dienbladen, manden, schotels en doosjes. 
 • In 1985 staat bij de geschenkenbalie bij de fabriek in Joure een vrouw met maar liefst 375.000 punten. Het hele dorp had voor haar gespaard, omdat haar huisraad in vlammen was opgegaan. De D.E punten kon ze verzilveren voor nieuwe huishoudelijke artikelen. 
 • In Utrecht stond de uitspraak ‘naar de Keulsekade gaan’ jarenlang synoniem voor het inruilen van punten bij de koffiebranderij van Douwe Egberts. 
 • Geschenken konden in eerste instantie opgehaald worden bij de fabrieken in Joure en Utrecht. In 1923 opende een filiaal in Amsterdam, een jaar later in Den Haag en in 1939 in Rotterdam. Vanaf 1973 opende Douwe Egberts de bekende geschenkenwinkels in verschillende steden. Deze zijn sinds 2014 uit het straatbeeld verdwenen en sindsdien kunnen mensen hun waardepunten bij Blokker storten op een eigen D.E account. Deze kunnen ze omruilen voor geschenken in Blokker-winkels of schenken aan een van de goede doelen die D.E heeft geselecteerd.   
 • Het eerste elektrische koffiezetapparaat werd in 1964 geïntroduceerd door Douwe Egberts en heette de Wigomat.  
 • Het Heritage Center van Jacobs Douwe Egberts in Utrecht heeft nagenoeg alle geschenken uit het assortiment van de afgelopen 100 jaar. 
 • Sinds 2012 zamelt Lionsclubs Nederland door heel het land waardepunten van Douwe Egberts in om deze te verzilveren voor D.E Aroma Rood pakken koffie. Samen met René Froger (ambassadeur van Voedselbanken Nederland) zorgden Lionsclubs Nederland en Douwe Egberts er de afgelopen jaren voor dat Voedselbanken Nederland jaarlijks gemiddeld zo’n 200.000 pakken koffie in ontvangst kon nemen.  

In 2021 heeft Douwe Egberts haar spaarprogramma uitgebreid met de mogelijkheid om de gespaarde waardepunten van de koffie- en theeverpakkingen te schenken aan een paar geselecteerde goede doelen. Doelen waarin ‘mensen met elkaar verbinden’ centraal staat.  

Scroll naar boven