Supermarktverbod leidt tot flinke groei tabakswinkels 

Image

Het aantal tabakswinkels zit na jaren weer flink in de lift. Door het tabaksverbod in supermarkten is het aantal tabakszaken in de eerste helft van 2024 met 135 winkels toegenomen. Een stijging van 10%. In de afgelopen 10 jaar groeide het aantal niet eerder zo snel. Dit en meer blijkt uit cijfers van dataspecialist BoldData.

In Nederland zijn er al jaren ongeveer 1.350 tabakszaken. Maar door het verbod op de verkoop van tabak in supermarkten zien steeds meer ondernemers een kans. De aankondiging van het verbod leidde in 2023 al tot 90 nieuwe tabakswinkels. In de eerste helft van dit jaar groeide het aantal winkels met maar liefst 10%: van 1.400 naar 1.535.

De meeste nieuwe zaken (78) zijn dit jaar geopend door ZZP’ers die in het gat springen dat supermarkten achterlaten. Maar er zijn ook supermarkteigenaren die het verbod omzeilen door een aparte tabakswinkel dichtbij of zelfs naast hun supermarkt te openen. Onlangs werd bekend dat Primera een nieuwe keten lanceert voor tabaksspeciaalzaken: Volado. Daarmee speelt de Primera in op het verkoopverbod van tabak in gemakswinkels per 2030.

Zuid-Holland steekt er met kop en schouders bovenuit
Zuid-Holland telt de meeste tabakszaken. Deze provincie heeft in totaal 405 tabakswinkels. Op de tweede plek staat Noord-Holland met 345 tabakswinkels. Flevoland en Zeeland zijn van alle provincies het minst sterk vertegenwoordigd met slechts 20 tabakswinkels.

Opmars vape shops

Als we verder inzoomen, zien we ook een opmars van het aantal vape shops. Dit jaar kwamen er weer 4 zaken bij die e-sigaretten verkopen. In totaal zijn er nu 18 vape shops in Nederland. “Sinds 1 januari 2023 geldt er een online verkoopverbod op e-sigaretten. Ondernemers springen in dit gat door fysieke winkels te openen”, zegt Daan Wolff van BoldData.

Lees meer bij BoldData

Scroll naar boven