FC Groningen dit seizoen op zoek naar nieuwe successen

Image

FC Groningen won in 2015 met de KNVB-beker de enige prijs in de historie van de club. In dit artikel kijken we terug in het verleden en bespreken we uitgebreid de prijs die de club won. En de vraag is hoe Groningen er momenteel voorstaat, is er hoop op nieuwe prijzen voor de club? 

Momenteel wil de club terug naar de subtop. Onder andere door de komst van Arjen Robben, werden er bij deze ambities kracht gezet afgelopen zomer. FC Groningen wil aan de hand van Robben strijden voor het linker rijtje in de Eredivisie. De man uit Bedum raakte echter al snel geblesseerd en moest de nodige wedstrijden missen.

De start en opkomst van FC Groningen
FC Groningen bestaat volgend jaar 50 jaar, wat betekent dat de club opgericht is in 1971. De club ontstond uit een fusie tussen Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging (GVAV). De clubkleuren zijn al sinds het begin groen en wit, de kleuren van de stad Groningen. De eerste jaren moest de club haar best doen om financieel overeind te blijven en speelde het slechts drie jaar in de Eredivisie. De club was daarna vaste speler in de Eerste divisie. Gedurende de jaren groeide de club langzaam maar zeker uit tot een stabiele club in het Nederlandse voetbal. In 1980 resulteerde dit met een kampioenschap tot promotie naar de Eredivisie.

In de jaren tachtig groeide FC Groningen uit een stabiele middenmoter en in de meeste jaren zelfs een gevreesde subtopper. Met een vierde en twee vijfde plaatsen deed de Groningse club serieus mee in het midden van de jaren ’80. Drie keer mocht de club daardoor deelnemen aan de UEFA-cup, waar drie keer de achtste finale het eindstation was.

Begin jaren negentig werd Groningen zelfs een keer derde in de Eredivisie, maar daarna raakte de club de kluts een beetje kwijt. Het jaar daarna werd Groningen nog vijfde, maar midden jaren ’90 zakte de club steeds verder weg op de ranglijst. In het seizoen ‘97/98 eindigde Groningen zelfs als zeventiende en moesten er play-offs gespeeld worden. Groningen degradeerde en speelde twee seizoenen op rij in de Eerste Divisie. In het tweede seizoen wist de club zelf weer terug te promoveren naar de Eredivisie, waar de club sindsdien ook speelt.

Succes onder trainer Ron Jans
Vanaf begin jaren ’00 krabbelde de club terug naar de middenmoot van de Eredivisie. Onder de vleugels van Ron Jans streed de club eerst nog enkele jaren tegen degradatie. In 2005-2006 eindigde Groningen plots als vijfde, waardoor opnieuw Europees voetbal werd gehaald. 

Het bleek geen eenmalig geluk, want ook in de seizoenen die volgden eindigde Groningen steevast in het linkerrijtje en werd zo nu en dan Europees voetbal gehaald. Ron Jans werd een held in Groningen. Sinds in 2006 de Euroborg werd betreden, is de club niet meer weg te denken uit de Eredivisie.

Het grootste succes in de geschiedenis
Ondanks dat Ron Jans successen boekte bij zijn club FC Groningen, lukte het hem niet om dit te verzilveren door het winnen van prijzen. In de jaren na het tijdperk Jans lukte het Groningen om de status als subtopper vast te houden met af en toe een uitschieter naar boven.

Het grootste succes van de club volgde in 2015, onder leiding van trainer Erwin van de Looi. Het lukte de club om de tot nu toe enige prijs in de historie van de club te winnen, de KNVB-beker. In de finale tegen PEC Zwolle won Groningen met 2-0, waardoor er het jaar daarop ook opnieuw Europees voetbal gespeeld mocht worden.   

De huidige situatie van FC Groningen
De laatste jaren speelt FC Groningen geen slecht voetbal, maar lukt het niet de stap naar de echte subtop te zetten. De club eindigt soms met moeite in het linkerrijtje, maar een serieuze kanshebber voor Europees voetbal is de club nauwelijks. Ook nieuw succes in de beker werd niet meer bereikt.

Deze zomer besloot de club, ook door een lange stop tijdens de corona crisis, dat de weg omhoog weer ingezet moet worden. De club eindigde het afgelopen seizoen als twaalfde en dat is niet hoog genoeg volgens de Groningers. Er moet dus wat gebeuren volgens de club.

En die ambitie zette de club kracht bij, en hoe. Het lukte FC Groningen om kind van de club Arjen Robben terug te halen. De in Bedum geboren Robben was eigenlijk gestopt met voetballen maar haalde zijn schoenen weer uit de kast om te tekenen bij de club, waar het voor hem allemaal begon. Helaas raakte Robben snel geblesseerd, maar zijn komst tekent wel de ambitie van Groningen.

De club wil terug naar de subtop en zoeken naar nieuwe successen, zoals Europees voetbal en wie weet, ooit weer de KNVB-beker. 

Scroll naar boven