Verduurzamen van Woningen: Subsidies en Renovatieoverwegingen

Image

Als eigenaar van een koopwoning of als verhuurder is het belangrijk om na te denken over het verduurzamen van de woning(en). Vaak is het mogelijk om hiervoor subsidie aan te vragen, veelal bij de gemeente. Voor zakelijke subsidieaanvragen met betrekking tot het verduurzamen van een huis of bedrijfspand kan men terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bij het aanvragen van subsidie is het essentieel om alle facturen en andere relevante documenten met betrekking tot de verduurzaming te bewaren, aangezien deze als bewijsstukken moeten worden overlegd bij de aanvraag.

Voor particulieren is er één vereenvoudigde subsidievorm: de btw op zonnepanelen hoeft niet meer teruggevraagd te worden, aangezien deze standaard niet in rekening wordt gebracht. Ondernemers kunnen uiteraard de btw verrekenen met hun aangifte omzetbelasting.

Het isoleren van het dak is een effectieve manier om energie te besparen. Warme lucht stijgt op en verlaat voornamelijk het huis via het dak. Door het dak te isoleren kan dit proces vertraagd worden. Isolatie kan worden aangebracht onder verschillende soorten dakbedekking, zoals pannen, bitumen of EPDM. Verschillende isolatiematerialen zijn beschikbaar, en als het dak niet vernieuwd hoeft te worden, kunnen ook isolerende platen aan de binnenzijde worden aangebracht.

Soms is het echter nodig om het dak volledig te renoveren, vooral als de dakbedekking aan het einde van zijn levensduur is of ernstig beschadigd is. In dat geval kan een gedeeltelijke of volledige renovatie nodig zijn. Materiaal voor dakrenovatie kan online worden besteld bij gespecialiseerde leveranciers. Bij het werken op het dak is veiligheid van groot belang; zorg voor een stabiele ladder of overweeg het huren van een steiger, vooral bij langdurige werkzaamheden. Houd ook de weersverwachting in de gaten om ongelukken te voorkomen.

Naast dakisolatie kan ook muur- en vloerisolatie bijdragen aan het verduurzamen van een woning. Spouwmuurisolatie kan echter ingewikkelder zijn vanwege mogelijke aanwezigheid van vleermuizen in de spouw. Een goed geïsoleerd huis resulteert in een hoger energielabel, wat gunstig is bij verkoop. Potentiële kopers letten immers steeds meer op het energieverbruik van een huis vanwege stijgende kosten voor stroom en gas. Een energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een woning.

Scroll naar boven